DİYARBAKIR / ÇERMİK - Bayat Ortaokulu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 84. ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

Nis

Yeni nesil sorular özellikle son yıllarda LGS ve TYT-AYT sınavlarında karşımıza çıkan, bazıları bir sayfayı bulan uzunlukta ve karmaşık görünen soruları ifade etmek için kullanılan bir kavram. Kimileri ezberci bir eğitim anlayışıyla yetiştirilen çocuklar yapamayacağı için yeni nesil sorulara karşı çıkıyor. Kimileri ise ezberci eğitimden kurtulmak için bir araç olarak görüyor. Ama öğrencileri zorladığı konusunda herkes hemfikir.

Yeni nesil sorular nedir?

Yeni nesil sorular birden çok kazanımı içeren, bu kazanımlar arasında ve gerçek hayatla bağlantı kurulmasını gerektiren ve çözümü için ezberin ötesinde pek çok beceriyi gerektiren sorulardır. Okuduğunu anlama, üç boyutlu düşünebilme, analiz yapabilme, işlem yapabilme ve sorudan korkmadan sabırla sonunda kadar gidebilme bu becerilerden bazıları. Bunları nasıl kullanacağınızı yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Mrt

Öğrencilerimizle Çermik İlçe Merkezinde düzenlenen geleneksel  Kitap Fuarının ikincisine katıldık..

Ara

Öğretmenler en değerli öğütleri kimden alıyor?

Öğretmenlerin en çok değer verdikleri öğütleri aile büyüklerinden, yöneticilerinden ve kıdemli meslektaşlarından aldıkları görülmektedir. Toplumsal yapı ve değerlerimiz göz önüne alındığında bu durum oldukça normal görülmektedir. Bazı öğretmenler öğüt aldıkları aile büyüklerinin de öğretmen olduğunu belirtmiştir. Yazının başlığında kullanılan "öğretmenlerden öğretmenlere öğütler" ifadesi bu durumu özetlemektedir. Bunun yanında öğrencilerinden, velilerden ve yaşadıkları olaylardan aldıklarını söyleyen öğretmenler de mevcut.

Ara

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 2019 yılında "Yılın İngilizce Öğretmeni" seçilen Rosie Reid tecrübelerinden yola çıkarak, öğrencileriyle yaşadığı etkileşimler sonucunda onların derse katılımını artıracak stratejiler belirledi.

Dinleyerek öğrenmek mümkün olsa da derse sözlü olarak katılımın öğrenci okuryazarlığı ve derse/öğrenmeye karşı sorumluluk bilincinin gelişmesinde daha büyük etkileri olduğunun altını önemle çizen Reid, özellikle İngilizce öğrenenlerin bol bol konuşması gerektiğini söyledi.

Dikkatli bir planlama ve iyi bir organizasyon olmadan ilerletilen derslerde, derse katılımın birkaç öğrenci ile sınırlı kaldığı, sınıfın çoğunluğunun sessiz kalmaya devam ettiğini belirten Reid, "Öğrencilerimin hepsinin fikirleri var, ancak yalnızca bir kısmı bu fikirleri düzenli olarak paylaşıyor" dedi.